Интересни факти

Това е един немаловажен, но и често подценяван от клиентите довършителен етап от подмяната на прозорците. Трябва да се знае, че измазването има голяма роля в хидроизолирането и топлоизолирането на помещението със сменените прозорци. Полиуретановата пяна, която се поставя при монтажа на дограмата, има основно крепежна и изолаторна функция, но тя е неустойчива на атмосферните влияния – водопромукаема е, UV лъчите я състаряват и тя става на прах. Възможно е и прозорецът да започне да се клати, с което се нарушава неговата стабилност, и цялостния ефект от подмяната на дограмата бива съсипан.За това, максимум до 1 месец след монтажа, пяната трябва да се изреже и да се измаже с подходящите материали двустранно – от вътре с гипс или специална смес – гипсова шпакловка, а от вън с теракол. Ако фугите от външната страна не са големи и новият прозорец е легнал в зъба от старата дограма (както най-често става на панелните блокове), може да се запълнят и със структурен силикон, който може да се боядисва и старее сравнително бавно.

Ако направите довършването само от вътрешната страна, знайте, че не след дълго ви очаква нов ремонт, и мухълът по стената не се е образувал в следствие на „лоша дограма”!

Влагата си пробива най-лесно път през остарялата полиуретанова пяна. Много често клиента смята, че сумата за измазването, която му е дадена от фирмата изпълнител, е твърде висока. Но помислете, как бихте се справили сами със задачата, ако крайните стъклопакети (в 90 % от случайте на остъклените тераси) са неотваряеми и са с размери 900-1000 мм х 1500-1600 мм. Такъв пакет тежи около 30-40 кг и е невъзможно, без да го демонтирате, да достигнете фугата за шпакловане от външната страна. Ако не сте наясно с монтажно-демонтажните дейности, свалянето е невъзможно и, вследствие на което, измазването не може да бъде извършено. Ако се загледате по блоковете, ще видите доста такива неизмазани отвън прозорци и при всеки от тях проблемът е един и същ – течове от вътрешната страна покрай дограмата, почернели стени и дори естествено проветряване.

Не спестявайте този последен етап, защото разходите впоследствие ще бъдат много по-големи!

В повечето случаи, когато се остъклява балкон в панелните и не само жилища, се налага стената на парапета да се удебели (подзида) с тухли от газобетон с марката „Ytong”, за да се осигури достатъчно широка и стабилна основа за монтаж на дограмата. Нашият технически консултант ще прецени, въз основа на направените измервания с отвес и нивелир, каква дебелина тухла е необходима. В повечето случаи за подзиждане се използва техла с размер 75х250х600мм или 100х250х600мм. Много от балконите са остъклени с винкелова или дървена дограма, която трябва да се демонтира. Нашият строително-ремонтен екип извършва и тази услуга срещу съответна цена на м2.

В много случаи клиентите искат и допълнителни преграждания на тераси или други пространства. Изграждането на тези стени става най-бързо и лесно с газобетнон защото материалът е лесно податлив на оформяне и, поради тази му способност, стените могат да се направят на размер точно толкова, колкото трябва. Размерите на тухлите газобетон, които ползваме най-често са: 50х250х600; 75х250х600; 100х250х600; 150х250х600; 200х250х600 и 250х250х600. В зависимост от предназначението и функцията, която ще изпълнява преградната стена се използва и съответния размер тухла. Върху новоизиданата стена първо се прави т.нар. „груба” шпакловка с теракол, за да слепнат добре тухлите и да се запълнят неравностите, а довършителния етап е последващата „фина” шпакловка с гипсово лепило, след което стената е готова за боядисване или полагане на тапет.

Топлоизолацията притежава редица предимства, които я правят основен компонент на новопостроените сгради или при саниране на старите. Когато се избира топлоизолация трябва да знае, че всъщност се избира многокомпонентна система. Изключително важно е всеки един компонент от изолацията да бъде напаснат към останалите, тъй като това гарантира дълготрайност и сигурност на крайния продукт. Основните компоненти, които влизат в една топлоизолационна система, са:

 • топлоизолационен материал (полистирол, минерална вата и др.);
 • лепилно – шпакловъчна смес за залепване на топлоизолационните плочи;
 • стъклотекстилна мрежа;
 • шпакловъчна смес за вграждане на мрежата;
 • грунд;
 • дюбели;
 • мазилка.

Има няколко основни топлоизолационни системи:

1. Система, която се състои от EPS (експандиран полистирол) топлоизолационни плоскости с дебелина от 5 до10 см и минерална (драскана или гладка) мазилка с полимерни добавки. Възможност за избор на различни цветове.
Отличава се с:

 • добра паропропускливост;
 • дълготрайност;
 • добри топлоизолационни показатели;
 • висока степен на защита на цвета от стареене;
 • спестява средства за климатизация.

2. Графитна топлоизолационна система, която се състои от EPS полистиролни топлоизолационни плоскости с графитни примеси с дебелина от 5 до 10см и минерална (драскана или гладка) мазилка. Възможност за избор на различни цветове.
Отличава се с:

 • лесно и бързо полагане;
 • не затруднява циркулацията на въздуха през стената;
 • устойчивост;
 • добро съотношение цена – краен продукт;
 • спестява средства за климатизация.

3. Система, която се състои от топлоизолационни плоскости от минерална вата с дебелина 5 см и възможност за избор на различни видове мазилки.
Отличава се с:

 • превъзходство над останалите две системи по отношение на паропропускливост и шумоизолация;
 • основният материал (каменната вата) е негорим и нестареещ;
 • дишаща, с което подобрява микроклимата в сградата;
 • изключителна дълготрайност;
 • спестява средства за климатизация.

Предлагаме и всички видове хидроизолации с висококачествени материали.

Към всеки вид топлоизолационна система има възможност на избор за различни видове мазилки (минерална, силикатна, силиконова, силикат-силиконова), различни видове бои и цветове. Дебелините на топлоизолационните плоскости също могат да варират според желанието и възможностите на всеки клиент. Уточняване на цените става на място след оглед от квалифицирано лице.

Най-важната част от ремонт на покриви е хидроизолацията, която има за цел да изолира проблемни течове и да осигури комфорт за обитателите на жилищни или бизнес помещения, разположени в самата сграда. Една от причините да е толкова важна хидроизолацията на покриви е фактът, че те са изключително тежко натоварвани при различните атмосферни условия – сняг, дъжд или слънчево време.

Един от най-масовите материали при ремонт на покриви и тяхната хидроизолация е битумът или т.нар. битумна мембрана, която се е доказала във времето като надежден и сигурен избор. Битумната хидроизолация може да бъде на руло или на листове.

В зависимост от своят състав, битумът може да бъде пластичен, еластичен или съвсем твърд. Също така се използва и в течна форма. Въз основа на тези свои материални качества, в много области битумът намира приложение като полезен строителен материал, който много добре и лесно се обработва. Към това може да се прибави и факта, че битумът като естествен продукт, е добре поносим от хората и природата и отговаря на всички екологични стандарти. Точно поради тези причини, битумът се е превърнал в един от основните строителни материали в днешно време. Ползата от полагането му се дължи на факта, че химическият състав на материала позволява ефективното уплътняване и изолиране на покрива против влага.

За да се получи добра адхезия и битумните материали да се захванат оптимално върху повърхности като метал, дърво или бетон, е необходимо основата да бъде третирана предварително с битумен грунд. Той представлява грундиращо покритие на битумна основа, което се нанася преди запояване или залепване на основния материал. След пълното изсъхване на основата, може да се започне с полагането на основното битумно покритие.

Видове дейности

 • Почистване на покрива
 • Запълване на по-големите неравности със строително лепило;
 • Грундиране с контактен и свързващ грунд за създаване на по-добра контактна повърхност с основата;
 • Нанасяне на първи слой воалит или полизол 3 кг./м2;
 • Нанасяне на втори слой воалит или полизол 4,5 кг./м2 с посипка.

Ако сте решили да освежите апартамента си или цялостно да го преобразите, ние ще Ви помогнем това да стане по възможно най-лесния и бърз начин и, разбира се, на приемлива цена. Строително-ремонтната бригада на фирма Уют – Стил е квалифицирана и експедитивна. Услугите, които извършваме са:

 • боядисване с латекс и блажна боя;
 • шпакловка на стени;
 • полагане на гипсокартон;
 • полагане на вътрешна изолация;
 • полагане на декоративни мазилки;
 • къртене и извозване на строителни отпъдъци;
 • демонтажи на различни метални, дървени или други конструкции;