Интересни факти

Изработват се от алуминиева ламела с ширина 25 мм. Разнообразната цветова гама може да задоволи почти всички изисквания. Снабдени са с надеждни механизми и се почистват лесно.

Монтажът най-общо бива два типа в зависимост от това къде се монтира щората: пред или между стъклата (при дървена слепена дограма). Вече при варианта „пред стъклата” има възможност да се поставят челно – пред стъклото (стъклопакета), като застъпват по 20-30 мм отстрани, отгоре и отдолу в дограмата, или вградено – ламелите са по размера на самото стъкло и са плътно до него.

Регулират достъпа на светлината чрез завъртане на ламелите по хоризонтала, като същите имат изпъкнала и вдлъбната част и, според това как са равъртяни, регулират видимостта и затъмняването. Когато не се налага да се ползва щората, тя може да бъде събрана в горния си край посредством въженце и прозорецът остава свободен.

Поставят се на всяко крило поотделно и не е необходимо събиране на щората за отваряне на съответните крила.

Има възможност за фиксиране по прозореца така, че да не се клатят при отваряне на крилата или при течение. Двата варианта за фиксиране са:

 • 1. фиксатор (пластмасова щипка, която се поставя на долния профил на щората);
 • 2. странично водене (система с две корди и планки, посредством които щората се движи като по водачи).

Закрепването на щорите към прозореца става с помощта на различни модели планки за различните типове монтаж.

В зависимост от спецификата на монтажа и дограмата, моделите на хоризонталните щори са два:

 • 1. модел „стандарт” (с квадратно сечение на горния корниз), при който модел щората се закрепва с допълнителни планки към дограмата, като в повечето случаи монтажът е челен. Има и профили на PVC и алуминиеви дограми, позволяващи вграден монтаж с модел „стандарт”. Освен на дограма, щорите модел „стандарт” могат да се монтират и на таван или стена посредством подходящи планки. Това е най-достъпният в ценово отношение модел вътрешни щори и приложим в почти всички случаи. Лесни и удобни за подръжка, с добро регулиране на интензитета на светлината.
 • 2. модел „лукс” (горния профил е със специално сечение, позволяващо вграждане на щората до стъклото при всеки тип дограма). Този модел е по-скъп, но изглежда по-елегантно и при него закрепването става чрез уширенията на корниза в двата края.

Този модел щори са модерна алтернатива на пердетата и завесите. Изработват се от текстилни материи, защитени със специална промазка, антистатични или негорими. Ширина на ламелите (текстилните ленти) са два размера: 89 мм и 127 мм. За задоволяване на конкретните Ви желания, различните видове материи и цветове имат различни степени на пропускане и абсорбиране на светлината. Ивиците плат се движат както по вертикала, така и около оста си, като по този начин позволяват да се контролира светлината и видимостта. Има възможност за изработка на вертикални щори за скосени под различен ъгъл прозорци. Механизмите за управление позволяват на пакета ламели да се събира индивидуално в левия или десния край, да се разделя на две части (от центъра към двата края) или да се събира в средата. Има различни начини на монтаж: стенен и таванен.

Роло щорите са модерно и елегантно решение за слънцезащита и благодарение на богатото цветово разнообразие от предлаган текстил идеално допълват интериора на вашия дом. Те са с изключително лесен механизъм за управление и се изработват от текстилни материи със 100 % полиестер; полиестер с PVC или от фибростъкло. Роло щорите осигуряват както леко приглушена светлина, така и стопроцентово затъмняване. Има възможност за избор на различни видове управления и начини на монтаж – към дограма, на таван или на стена.Системата „Елегант“ (с алуминиева кутия и алуминиеви водачи) е подходяща най-вече за монтаж върху отваряеми и неотваряеми части на дограмата, тъй, като водача осигурява фиксирането на плата към крилото при отваряне. Окомплектовката се предлага в 6 цвята: бял, кафяв (RAL 8014), златен дъб, орех, планински бор, махагон. Водачите позволяват монтаж както върху стъклодържачи със заоблена форма, така и върху стъклодържачи под наклон.

Плисе щорите, комбинират неповторим дизайн с успешно контролиране на дневнта светлина и температура. При този модел щори има възможност да се комбинират два текстила с различен цвят и плътност, така, че в зависимост от интериора да се сменят или да има един вариант за вечертта и един през деня. Основнте предимства на този модел щори са:

 • Защита от нежелани отражения на светлината;
 • Изпълнения в нестандартни форми – триъгълник, кръг, полукръг или трапец;
 • Изработени са от антистатични материи незадържащи прах;
 • Монтират се на всяко отделно крило, което позволява лесно отваряне без значение положението на щората;
 • Заемат минимална част от стъклото в събрано състояние;
 • Текстилите биват ефирни (изцяло с декоративен ефект), плътни (пропускат част от светлината, но без да се вижда през тях) и материи с рефлекторно покритие (отразяват до 70 % от преките слънчеви лъчи);
 • Различните варианти на управление позволяват щорите да се движат както отдолу на горе, от горе на долу така и в двете посоки;
 • Постига се енергийна ефективност чрез плата „Duette“ – резултатите от изпитванията на Fraunhofer Institut в Германия, установяват, че „Duette“ намалява с 49 % топлиннити загуби на прозореца, осигурява се една по-студена температура и се редуцира топлинния прием в помещението до 78 %, регулира се и се оптимизира акустичното качество на помещенията, както и се подобрява яснотата на разговора.

Римските щори съчетават уюта на текстилната материя с практичността на щорите. Този продукт е подходящ за всеки интериор и вкус. Когато щорите са спуснати платът става почти гладък пред стъклото, а при събиране нагоре се надипля. Има огромно разнообразие от цветове и видове материи с антистатични свойства. Тези щори изцяло заместват пердетата. Обслужването им е бързо и лесно в следствие на механизма при който, текстила е свързан с корниза посредством велкро-лента.Според размерите, които трябва да покрият, има два модела от този вид щори:

 • „Стил“ – носещата греда и механизмите са подходящи за директен монтаж върху прозорците и позволяват комбинация на два плата с различна пропускливост на светлината т.нар. модел „Ден и Нощ“. Този модел обезпечава размери в ширина до 200 см. и височина максимум до 240 см.
 • „Макси Стил“ – основното предимство е възможността да се изработват в по-големи размери – до 300 см. в ширина и височина при максимална площ на щората 9 м2.