Интересни факти

За допълнителен комфорт и удобство в дома Ви, прозорците могат да бъдат оборудвани с вътрешни подпрозоречни дъски или водоотвеждащи алуминиеви козирки и первази и уширителни профили. Поставянето им придава завършен вид на всеки прозорец.Подпрозоречната дъска (перваз) е хоризонтална дъска, която се поставя в основата на прозореца под рамката на дограмата и се захваща за долния край на касата посредством винтове. Този перваз е предназначен да покрива ръба на стената от вътрешната страна към стаята и да пази стената под прозореца. Едно от основните му предназначения е да спира евентуално стекла се вода от конденза по стъклата или с друг произход. Произвежда се от от устойчив PVC материал, със здрава повърхност, профилирана обемна форма, с много кухи камери, чрез които се постигат изключителни изолационни качества, превъзхождащи естествените материали. PVC первазите са лесни за поддръжка и почистване, устойчиви на почистващи препарати, на изтъркване, драскане и пепел от цигари. Не поемат вода, а водните кръгове, които могат да възникнат от влажни саксии или поставени чаши, може лесно да се почистят. Освен това са нечувствителни към топлина – дори загряване от слънчеви лъчи до 60 градуса С не представлява проблем за PVC первазите. Подпрозоречните дъски, предлагани от фирма Уют – Стил, са модел „ЛУКС” при който, горната повърхност е допълнително защитена от PVC фолио, придаващо по-красив вид. Предлага се с ширина от 150 до 300 мм. (Виж галерия със снимки на моделите). И двата модела, освен в стандартно бял цвят, се предлагат и в разцветки, наподобаващи дървесна имитация – златен дъб, тъмен дъб, махагон и венге. В двата края на перваза се поставят завършващи пластмасови капачки.
Ако сте решили да имате вътрешни подпрозоречни дъски, желателно е да ги заявите още при поръчване на дограмата. В редки случаи има възможност и за монтаж на перваза след поставяне на прозореца, стига да има достатъчно разстояние на стената, за да може да легне и да се дюбелира отгоре, а също и поне 25 мм между крилото и стената отдолу. Важно условие е и стената под прозореца да е измазана равно.

За допълнителен комфорт и удобство в дома Ви, прозорците могат да бъдат оборудвани с вътрешни подпрозоречни дъски или водоотвеждащи алуминиеви козирки и первази и уширителни профили. Поставянето им придава завършен вид на всеки прозорец.

Поставянето на външен перваз ви спестява обработването на зида отвън със строителни материали – теракот, мрамор и други. Первазът спомага и за по-ефективно водоотливане на влагата, тъй като има изразен фабричен наклон. Монтира се челно на касата на прозореца и надстърча напред. Изработен е от алуминий и, освен в стандартно бял цвят, има възможност да се боядисва прахово в цветове от каталога по RAL или в имитация на дърво. Предлага се и в различни ширини, според ширината на стената. При монтаж на первази и козирки на ъглови прозорци, може да се изрежат под ъгъл 45 градуса, така че да покрият ръба на стената под тях, а също и да изглежда като цял перваз. За козирки се изполват същите водоотливни алуминиеви первази, които се монтират в долния край на прозореца. Козирките имат преди всичко защитна функция и предпазват стъклата от стичане на вода от етажите над поставената дограма и покривните конструкции.
Предлагат се в различни цветове и размери. За разлика от подпрозоречните дъски от PVC, алуминиевите первази са огънати на точно определени размери: 110-150-200-240-280 мм. В случайте, когато ширината на стената от външната страна на прозореца надхвърля размера на стандартните первази, се изработва перваз по поръчка от прахово боядисана ламарина. Когато первазът се монтира на прозорец, гледащ към тераса, може в краищата да се поставят декоративни пластмасови капачки с цел да не остава остър ръб.

За допълнителен комфорт и удобство в дома Ви, прозорците могат да бъдат оборудвани с вътрешни подпрозоречни дъски или водоотвеждащи алуминиеви козирки и первази и уширителни профили. Поставянето им придава завършен вид на всеки прозорец.Това са PVC профили със специално предназначение. Те се използват за удебеляване/разширяване на касата на PVC дограмата по различни причини. Произведени от също толкова издръжлив на атмосферните условия и UV лъчите материал, както са и профилите на дограмата. Направени са така, че да могат да се сглобяват с касата достатъчна здраво и плътно, без да прониква въздух и влага през мястото на сглобката. Допълнително се свързват и с монтажни винтове. От сечението им се вижда, че вътрешното пространство е разделено с преградни стени, които създават въздушни камери за по-добра изолация. Едно от най-честите им приложения е да се използват вместо трегер над прозорци, стигащи до тавана на стаята. Целта е да се осигури над прозореца достатъчно място до тавана, така че ако се сложи корниз за перде или вертикална щора, при отваряне на крилата, те да не закачат в кукичките. Друга причина за използване на уширител е окачения таван. При поръчка на прозорец, на който ще се монтира и външна ролетна щора, е добре да се предвиди уширение с максимален размер (100 мм), за да се скрие по-голямата част от кутията на щората. Много често, при остъкляване на тераси, се налага да се постави уширение в горния край на прозореца, поради това, че от горната тераса слиза циментовия борд на парапета надолу и в много случаи надминава 40-50 мм, и без използване на уширение поне 30 мм не би могло да се постави горна козирка. Уширителните профили са с различни размери в ширина и зависят от ширината на профила. За 4-камерен профил уширението е 30 мм., като могат няколко уширения да се снадят едно с друго и така да се постигне подходящото разширяване на касата. За 5-камерния профил има 2 варианта: 40 мм и 100 мм. Същото важи и в този случай, но две 100 милиметрови уширения не могат са се мотнират, поради това, че става твърде голяма дистанцията от касата на позореца до стената, и няма как да се дюбелира. Уширителните профили се предлагат в същите цветове, както и PVC профилите.

Като допълнителни аксесоари към дограмата, има доста компоненти, които имат различни функции, било то декоративни, охранителни или завършващи.

  • Взломозащитно РЕЗЕ с ключ. Това е може би, най-надеждната защита против взлом от вън или от вътре за PVC дограма. Състои се от два метални компонента един за касата и един за крилото на прозореца, през които минава масивен метален шиш, като от едната страна е с ключалка. Така, когато е заключено резето, не може да бъде отворено нито от вън, нито от вътре.
  • Взломозащитен РАЙБЕР (обикновен) за PVC дограма. За разлика от резето, райбера е по-олекотен вариант за взломозащита, изработен от алуминии, но също е надежден и би затруднил доста проникването. Предлага се във цвят бял и тъмно-кафяв (RAL 8014). Цената същи е значително по-ниска от тази на резето.
  • Обков „Security“. За всички видове обков, който предлагаме има две разновидности – стандартен и взломозащитен. При втория вариант някои от обковните елементи са направени така, че да възпрепятстват влизането с взлом от вън. Обикновенно крадците използват щанга, която пъхат в цепнатината между крилото и касата и се опитват да ги раздалечат, докъто пъпките на мартината на крилото, излезнат от насрещниците на касата. Това обаче при „Security“ версията не може да се получи понеже пъпките са подобно на шапка на гъба, която е влезнала в прорезен улей на насрещника и се законтря в него. За да се отвори крилото, трябва да се изкърти насрещника от касата, което ства значително по-трудно. Добавката към цената към стандартния обков не е висока, но може да Ви спести много неприятности.
  • Шнапер за балконски PVC врати. Това е прост механизам за затваряне на балконски врати от външната страна. При PVC дограмата е специфично това, че съпротивлението на гумените уплътнения на крилото и касата не позволяват да останат плътно затворени, а и няма как да придърпате крилото на вратата от вън, тъй, като дръжката е само от вътре. Шнапер-механизма се монтира в профила на касата и посредством една метална пъпка, която се добавя към обкова на крилото и пластмасова дръжка от външната страна на крилото, дава възможност балконската врата да се затвори и от външната страна. Това е много удобно, когато при студено време излизате да простирате или ако се пуши на терасата, дима да не влиза вътре. Цената му е достатъчно ниска за да може да си го позволи всеки.
  • Луксозна дръжка за PVC дограма „Hoppe“. Това е модел дръжка, която е по-масивна, здрава и удобна от стандартната. За разлика от стандартната ими степенно отваряне което се ползва при микровентилацията. Предлага се в цвят: бял, тъмно-кафяв RAL 8014, златист, и сребрист.
  • Дръжка за PVC или алуминиева дограма с ключ. Това е дръжка за прозорци, създадена специално за защита на децата ни. Когато са още малки, палавниците искат да разучат всичко и правят всевъзможни бели, някои от които обаче за съжаление завършват с лоши последствия за тях и шок за родителите им. За това производителите на обков, създадоха дръжките с вградена ключалка. При затворено полужение на прозореца, дръжката може да се блокира за отваряне посредством ключе, което заключва ключалката в центъра и. Извадено от ключалката, дръжката няма възможност да бъде завартяна. Цената е достъпна и всеки може да си я позволи. Предлага се в цвят бял и тъмно-кафяв RAL 8014.
  • Други видове дръжки. Освен познатите ни и най-често използвани дръжки за дограма има и други разновидности създадени да обслужват различните нужди при експлоатация на отваряемите крила. Това са дръжка тип „Рога“, която се използва най-често за мотаж на алуминиеви врати за обществени сгради или магазини, които се отварят много често. Тази държка няма подвижни елементи и зехващането и към крилото е много здраво, което я прави устойчива на усилена експлоатация. Обикновенно се монтира в комбинация с брава с ролково петле, което се прибира автоматично при дърпане на дръжката и после пак автоматично се затваря. Друг вид дръжка с по-специфична функция и дръжка с топка, която обикновенно се монтира на врати от външната страна, с цел ограничаване на достъпа. Вратата може да се отвори само с ключ. Предлагат се в различни цветове.
  • Микровентилация. Това е удобна и много евтина екстра, прибавяща се към стандартния двуплоскостен механизъм в комбинация със степенно отваряща се дръжка „Hoppe“ за осъществяване на проветрение при което крилото на прозореца е затворено но не съвсем до края и през микроскопичната цепнатина се получава вентилиране на въздуха, което предотвратява конденза и подържа въздуха в помещението свеж.
  • Усилени панти за входни PVC врати. Това е модел панта създадена за външни врати с отваряне навън или навътре, значително по масивен и здрав от обикновенните панти. Препоръчва се използването на такива панти при всички входни врани изработени от PVC профил, за да се предотврати провисването им и евентуален взлом. Предлагат се в цвян бял и кафяв.
  • Алуминиев праг за входни PVC врати. При входни врати изработени от PVC профил, обикновенно рамката е П-образна, т.е. долната част на касата липсва с цел по-удобно преминаване. Това, обаче при този модел врати се явява недостатък, тъй, като касата става по-неустойчива и под крилото остава луфт, от където влиза студен въздух и прах. За да се предотвряти това неудобство име едно много елегантно решение – Алуминиевия праг. Това е вид профил специално създаден за тези врати, който укрепва касата в долния и край и запълва луфта под крилото, което плътно затваря в него. Прага е висок 25 мм. и по никакъв начин на пречи на преминаването. В същото време е доста устойчив на износване. Предлага се в два модела: „Стандарт“ и „Лукс“. При мод. „Лукс“, прага е с ширината на касата на дограмата, има термомост и към него стандартно се монтират водобран от външната страна на крилото и специална четка от долната страна на крилото за още по-добро уплътняване. Естествено луксозния вариант е по-скъп, но и доста по-добре изглеждащ и функциониращ. Предлага се в цвета на натурален алуминии.